Hanna Kalanne

Anonyymi työnhaku vähentäisi positiivisen syrjinnän tarvetta

Kokoomuksen ja Perussuomalaisten riveistä on taas toitotettu kovaäänistä moitetta ns. positiivista syrjintää kohtaan. Täytyy sanoa, että olen vahvasti eri mieltä ja mielestäni tietyt kiintiöt ja suosimisjärjestelmät ovat mm. koulutukseen hakeutumisen kohdalla perusteltuja. Työmarkkinoilla tilanne on kuitenkin toinen.

Vahvoista suosituksista huolimatta maahanmuuttajien tai nuorten naisten työllistyminen ja työuralla eteneminen ei ole tasa-arvoista suhteessa valtaväestöön kuuluviin miehiin. Kiintiöitä voidaan työmarkkinoilla käyttää joissakin tilanteissa, mutta vaatimus parhaan henkilön palkkaamisesta on mielestäni usein oikeutettu.

Siksipä tällaisissa tapauksissa tulisi siirtyä anonyymiin työnhakuun. Tämä edistäisi kaikkien tasa-arvoista mahdollisuutta saada työpaikka, kun nimi, sukupuoli, ikä tai muut ulkoiset seikat eivät olisi vaikuttamassa jo hakuprosessin alussa. Ja toisaalta tarve asettaa erilaisia kiintiöitä tai suosituksia toivottavasti vähenisi.

Tietenkään anonyymi työnhakukaan ei ole ratkaisu kaikkeen. Jos työnantajalla on asennevamma, niin haastattelujen jälkeen on usein silti helppo valita se kaikin puolin normaali mies.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Torbjörn Liimatainen

Mallitoimistot syrjivät lyhyitä ja lihavia ihmisiä. Tämä on täysin sallittua. Pitkät ja laihat myyvät asiakkaille paremmin vaatteita. On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan miesasiakas ostaa todennäköisemmin kalliimman tuotteen , kun myyjä on nuori ja kaunis nainen. Kalliimmissa tuotteissa on tunnetusti suuremmat katteet. Saako esim. elektroniikkamyymälä syrjiä myös mallitoimistojen tapaan?

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Totta ja samantapaista syrjintää tapahtuu myös vaikkapa messuedustajia tai aulapalvelijoita valittaessa. Minusta se on ikävää ja toivoisin, että mainoksissakin nähtäisiin enemmän ns. tavallisten ihmisten kaltaisia malleja.

Elektroniikkamyyjä ja moni muu työtehtävä vaatii enemmän alan osaamista kuin ulkoisia avuja. Valitettavan usein kuitekin oudon nimen tai vaikkapa iän perusteella hakijaa ei kutsuta edes haastatteluun vaikka pätevyyttä olisi muille jakaa.

Torbjörn Liimatainen

Siis haluat, että yksityiset yritykset eivät saisi päättää omasta rekrytoinnistaan? Yksityiset yritykset pitäisi sosialisoida? Tiedätkö, että yksityiset yritykset toimivat perustuslain suojaamana? Yksityisten yritysten tavoite on maksimoida voitto omistajille, ei osallistua erilaisiin sosiaalisiin kokeiluihin. Yksityisten yritysten tavoite on palkata henkilökunta, joka maksimoi voiton omistajille. Kuinka pitkälle olet valmis viemään yksityisten yritysten sosialisoinnin?

mikael torppa

Tuleehan työnantajalla olla oikeus valita työhönsä sellainen työntekijä millaisen he haluavat. Jotta se on mahdollista tulee heidän saada mahdollisimman paljon tietoa työnhakijoista. Ja heti haun alussa jotta jatkoon pääsee ne jonkalaisia työntekijöitä työhön haetaan.

Anonyymi työnhaku on naurettava idea ja tämän ajan aikaansaannoksia. Eli tämän kaiken suvaitsevaisuuden ajan jossa ketään ei saisi syrjiä. Tämä saa aikaan sen että työnantajakaan ei saisi työnhaussaan syrjiä sellaisia henkilöitä joita ei halua palkata vaan heidän tulisi ottaa hakuun mukaan henkilöitä joita EI halua palkata.. Tuollainen suvaitsevaisuus ei tee oikeutta työnantajalle palkata omaksi työntekijäkseen kenet haluaa.

Sukupuolella ja iällä on todella suuri merkitys monissa eri töissä ja siksi ne tulee olla työnantajalla tiedossa jo heti työnhaun alussa jotta jatkoon voidaan valita ne joidenlaisia työntekijöitä työnantaja etsii.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Olen samaa mieltä siinä, että työnantajan tulee saada työn suorittamisen kannalta relevantti tieto ja oikeus valita kestävin perustein mielestään paras työntekijä.

Mutta mietipä vaikkapa tilannetta, jossa koko ikänsä Suomessa asunut henkilö, täällä koulunsa käynyt ja kaikin puolin pätevä hakija ei pääse edes sinne haastatteluun koska nimi paperilla on outo. Vai väitätkö, että henkilön nimellä olisi merkitystä työn suorittamisen kannalta?

mikael torppa

Nimellä ei tietenkään ole merkitystä työn suorittamisen kannalta. Eikä ketään tulisi tietenkään syrjiä työnhaussa nimen perusteella. Mutta jos työnantaja ei halua vaikka Mikael nimisiä työntekijöitä niin hänellä tulee olla oikeus olla ottamatta Mikael nimistä työntekijää jatkohaastatteluihin jos hän niin itse haluaa.

Oli se syynä kuinka outo syy tahansa karsia työnhakijoita jatkosta niin työnantajalla tulee olla oikeus ottaa vain niitä työntekijöitä joita haluaa työhönsä. Jotta tämä oikeus säilyy mahdollisimman hyvin tulee työnantajan saada mahdollisimman hyvät tiedot hakijasta jo haun ensivaiheessa.

Sekin on yhdenlaista rasismia ja suvaitsemattomuutta että ei anneta työnantajalle oikeutta ottaa työhönsä sellaisia kuin hän haluaa. Jos työnantaja jostain kumman syystä haluaisi vain Matti nimisiä työntekijoita niin tämä oikeus pitäisi suoda tälle työnantajalle eikä häneltä tuisi sitä oikeutta kieltää.

Hän kantaa itse vastuun sitten omista työntekijä valinnoistaan ja siitä palkkasiko ammattitaitoista porukkaa kun vain Matit kelpasivat.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Työnantajalla tulee olla yksiselitteinen oikeus valita työntekijäkseen mielestään parhaaksi ja sopivimmaksi katsomansa henkilö. Ilman mitään ulkopuolisten tahojen lisävaateita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Frudilainen lipsahdus: "Jos työnantajalla on asennevamma, niin haastattelujen jälkeen on usein silti helppo valita se kaikin puolin normaali mies."

Entä, jos hakija on nainen?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Julkisella sektorilla politiikot päättäkööt kulloisen tilanteen mukaiseksi kuinka paljon sairaanhoitaja- tai opettajamiehiä tarvitaan jne.

Mutta yksityisellä sektorilla yrittäjä kantaa taloudellisen riskin, joten hän saa syrjiä niin paljon kuin sielu sietää... Kyse on siitä, että yrittäjä ei rekrytoi firmalleen hyödyttömiä ihmisiä, kuten valtionhallinto tekee rakentelemalla komiteaa komitean päälle ja paisuttamalla laitostensa organisaatiostruktuureja veronmaksajien kustannuksella.

Olen omissa yrityksissä rekrytoinut kymmeniä tulkkeja ja kymmeniä kääntäjiä, tukkualalla sekä ravintola-alalla joitakin satoja ihmisiä, noin kolmenkymmenen vuoden aikana. En muista kertaakaan kiinnittäneeni huomiota nimeen ellei kyseessä ollut joku tulkki, se oli merkki myös kyseisen kulttuurin nyanssien tuntemuksesta.

Mutta valinnan olen tehnyt aina fiilispohjalta tapaamisen jälkeen, siis symppaanko kyseistä persoonaa. Edes paperit ei ole ratkaisevat, olen havainnut, että moni paperiton ja lahjakas on miljoona kertaa luovempi kuin ehdollisesti ajattelemaan koulutettu yksilö.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Moustgaard:"Mutta yksityisellä sektorilla yrittäjä kantaa taloudellisen riskin, joten hän saa syrjiä niin paljon kuin sielu sietää..."

Ei saa. Se on lainvastaista.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Varmaankin minun olisi tullut avata tarkemmin käsitettä anonyymi työnhaku. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että haastatteluun valittavat valitaan nimettömästi ja kuvattomasti (toki muitakin tietoja voidaan jättää pois). Näin jokaisella hakijalla on edes teoreettisesti samat mahdollisuudet päästä haastatteluun.

Haastattelun jälkeen tietenkin vasta tehdään valinta. Ja työnantajalla on tietenkin oikeus valita mielestään paras hakija.

On hienoa, jos ihmisen taustatiedot eivät synnytä minkäänlaisia ennakkoluuloja. Valitettavan usealle ne kuitenkin synnyttävät, minkä vuoksi liian moni hyvä hakija ei pääse edes esittelemään osaamistaan työnantajalle, kuka minkäkin syyn takia. Siksi on syntynyt tarve luoda kiintiöitä ja ohjeistuksia rekrytointiin eli ns. positiivista syrjintää.

Mutta jos kiintiöistä ja suosituksista halutaan eroon ja samalla kuitenkin edistää myös tasa-arvoisia mahdollisuuksia työllistyä, niin anonyymi työnhaku on yksi ratkaisumalli siihen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Käytännössä muita tietoja ei voi anonyymissä työnhaussa jättä pois kuin nimen ja sukupuolen. Kaikki muu ilmenee opinto- ja työtodistuksista. Sukupuolikin selviää usein rivien välistä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Miten järjestetään "anonyymi työhaastattelu"?

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Niinpä, kuten totesin ei anonyymi haku ole vastaus kaikkeen, jos haastattelija silti tekee valinnan ennakkoluulojen tms. perusteella. Toisaalta anonyymissä työhaastattelussa mentäisiin mielestäni liian pitkälle, sillä kuten aikaisemmissakin kommenteissa on todettu, työnantajan tulee saada riittävä kokonaiskuva hakijasta.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Havaitsit siis itsekin lopuksi oman esityksesi järjettömyyden. Jos työnantaja omaa syrjivän asenteen, tipahtaa tuo "uhri" viimeistään haastattelussa joka tapauksessa. Välissä tapahtunut on pelkkää teatteria.
Kuten totesitkin, työnantajalla tulee loppukädessä olla oikeus valita omasta näkökulmastaan soveltuvin hakija.

Uskoisinpa että "rasistisin" motiivein liikkeellä olevia työllistäjiä on Suomessa melkoisen vähän. Eiköhän kaikkien logiikan lakien mukaan yritys palkkaa työntekijöitä sen mukaan, kuinka parhaiten kokee näistä hyötyvänsä?

Muussa tapauksessa listaa nyt ihmeessä niitä keissejä, joissa juoppo perseilijä on ohittanut sen älyttömän pätevän mustan naisen ihan vain valkoisen sovinismin hegemonialla?

Yksi Turkkulaanen

Herramunjee... Anonyymi työnhaku? Ei mihinkään työhön oteta "ketä vaan". Ei tänä päivänä. Vähintäänkin tarvitaan henkilökohtainen haastattelu. Puheet anonyymistä työnhausta ovat silkkaa fantasiaa, vaikka mitä toivoisit.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Nytpä tiedän senkin, että miehen suosiminen rekrytoinnissa saattaa kieliä asennevammasta. Kiitos tästä.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Saattaa ja tilastollisesti näin näyttäisi olevan. Jos kaikki pätevät hakijat haastatellaan ja paras hakijoista on mies, ei asenteessa ole mitään vikaa.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Miehen tai naisen suosiminen rekrytoinnissa kielii asennevammasta. Pätevyyden tulee ratkaista.

Marko Kervinen

Hanna sanoo "On taas". Huono juttu tietenkin kun väärät puolueet vaativat sellaista ideaa.

Yllätys että vihreä "ON TAAS" tätä mieltä.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Jos nyt tarkkaan luit, niin olen 'väärien' puolueiden kanssa samaa mieltä siinä, että työhönotossa kiintiöt eivät välttämättä palvele tarkoitustaan vaan että parempi olisi parantaa rekrytoinnin tasa-arvoisuutta anonyymilla hakuprosessilla.

Jos ja kun ajatus on se, että kaikki ovat työnhaussa samalla viivalla ilman tiettyjen ryhmien positiivista suosimista, niin mikä sen paremmin palvelisi tätä tarkoitusta kuin anonyymi haku. Siinä jokaisella on samat mahdollisuudet päästä haastatteluun ja siellä sitten vakuuttaa sopivuutensa haettuun tehtävään.

Enkä usko muiden täällä kirjoittavien tavoin siihen, että työnantajat harjoittaisivat tietoista syrjintää. Valitettavasti kuitenkin tietyt taustamuuttujat voivat vaikuttaa henkilön mahdollisuuksiin päästä edes hakuprosessin ensimmäisen kynnyksen yli.

Haastattelutilanteessa, jossa tyypillisesti on useita henkilöitä valintaa tekemässä, eivät nämä taustamuuttujat vaikuta enää samalla tavalla, vaan henkilön persoona ja osaaminen nousevat merkittävämmiksi tekijöiksi.

Marko Kyllönen

Lähes kaikki asunnottomatkin on muuten valtaväestöön kuuluvia miehiä.
Ei taida heidän elämä ja ura paljon edetä?

Mutta eihän suomalainen heikossa asemassa oleva heteromies ketään nykyään kiinnosta. Monien (vihreidenkin) mielestä he joutaisivat varmaan saksalaiseen suihkuun?

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Juuri tänään mainostin toisessa yhteydessä uutta kulttuurilehteä, jota myymällä vähävaraiset taustasta riippumatta voivat ansaita toimeentuloa. Se on suunnattu etenkin asunnottomien toimeentulon helpottamiseksi. Sen lisäksi olen paljon puhunut etävanhempien heikosta tilanteesta sekä yksinelävien taloudellisesta ahdingosta pk-seudulla, mutta nämä ovat jo uusia keskustelun aiheita eivätkä varsinaisesti liity otsikkoon.

Mutta sitä en ihan ymmärrä, miten anonyymi hakeminen heikentäisi kenenkään työllistymismahdollisuuksia. Siinähän kaikki juuri ovat samalla viivalla ja jokaiselle annetaan sama mahdollisuus päästä rekrytointiprosessissa eteenpäin.

Jaakko Tiikeri

Haluaisin tavata sen yrittäjän/toimitusjohtajan/rekrytoijan, joka ei palkkaa auki olevaan tehtävään pätevintä mahdollista henkilöä, iästä, sukupuolesta, ihonväristä jne. välittämättä.
Poislukien tietysti valtio tai kunnat, joissa pätevyydellä ei ole juurikaan merkitystä - kunhan on sopiva.

Henri Kangas

"Vahvoista suosituksista huolimatta maahanmuuttajien tai nuorten naisten työllistyminen ja työuralla eteneminen ei ole tasa-arvoista suhteessa valtaväestöön kuuluviin miehiin."

Vihreille voi tulla yllätyksenä, että nimenomaan miesten työllistyminen on tällä hetkellä heikompaa kuin naisten. Jos positiivista syrjintää lähdetään harrastamaan, ensimmäisenä kohteina pitäisi olla sekä nuoret miehet (opiskelijakiintiöt) sekä keski-ikäiset duunarit (työttömyys).

Mutta tämä lienee positiivisen syrjinnän ongelma. Todellista hätää kärsivät eivät siitä hyödy, ainoastaan jo nyt lihavasti voivat nuoret, akateemiset naiset.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Anonyymi työnhaku ei ole positiivista syrjintää vaan nimenomaan vähentää tarvetta sellaiseen. Keski-ikäiset miehet ja naiset jäävät usein nuoremman jalkoihin työnhaussa, siksi hakemuksista voitaisiin jättää nimen ja kuvan lisäksi myös ikä pois ellei iän tietäminen ole perusteltua työssä suoriutumisen kannalta (palomies tms) joskin silloinkin ymmärtääkseni ratkaisevaa on enemmän fyysinen kunto ei ikä.

Antti Huima

Mietin kyllä että onkohan sinulla, Hanna, tässä todellisuus päässyt nyt karkaamaan käsistä. Yksityisyrittäjä joutuu maksamaan aikaa ja rahaa jokaisesta haastattelemastaan henkilöstä ja joutuu yksin kantamaan kaikki riskit jotka aiheutuvat epäpätevän, vaarallisen tai työhaluttoman alaisen palkkaamisesta. Politiikka, jossa yhteiskunnallisen tasa-arvon nimissä laitettaisiin yksityisyrittäjä kantamaan lisää riskejä ja kuluja olisi lyhytnäköistä, koska yhteiskunnan saama hyöty laitettaisiin pakolla yksityisyrittäjän harteille. Kyse siis enemmistöpäätöksellä tehtävästä kulujen eksternalisoinnista. Jos yhteiskunta haluaa tukea tasa-arvoa näin niin maksakoon se aiheutuvat kulut yrittäjälle, esim. 100 EUR / käsitelty anonyymi työhakemus ja 100 EUR / työhaastatteluun saapunut henkilö, ja lisäksi vakuutus joka korvaa tulonmenetyksen jos tasa-arvosyistä palkattu henkilö ei suoriudu kunnialla tehtävistään. No tämä tietysti oli vitsi, eihän siihen kukaan suostuisi, vai kannattaisitteko sitä Vihreissä? P.s. 15 hengen insinööriyrityksemme Suomessa on palkannut viime vuosien aikana kolme venäläistä, yhden intialaisen, yhden saksalaisen ja yhden Kosovon albaanin.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Niin, joissain tilanteissa jo noudatetaan kiintiöpolitiikkaa ja tuntuu että tarve tasa-arvoistaa rekrytointeja on kasvamaan päin. Anonyymi haku on mielestäni varsinkin pk-yrittäjiä ajatellen parempi vaihtoehto kuin kiintiöpolitiikan lisääminen. Kustannuksiahan se ei sinällään nosta, jos hakijoita ohjeistetaan jättämään tietyt tiedot pois hakemuksestaan ja sähköisen haun yleistyessä jätetään vain ko. kohdat pois lomakkeelta.

Karl Marx

Kertokaas miten henkilö voi todistaa pätevyytensä, jos hän ei pääse edes haastatteluun, koska on väärä nimi? Esimerkiksi erään tutkimuksen mukaan on 50 % todennäköisempää saada haastattelukutsu, jos sinulla on "valkoinen" nimi (vrt. tilanne "musta" nimi). Asia ei ole niin yksioikoinen. Persut ja Rydman vaan uskotavat olevan niin.

Marko Kyllönen

Kuitenkin niputit valtaväestöön kuuluvat miehet nätisti yhteen ryhmään?

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Niputin kaikin puolin normaalit miehet samaan ryhmään. Tämän ryhmän ulkopuolella olevia ja siksi syrjintää työmarkkinoilla kokevia voivat olla mm. vajaakuntoiset, ulkoisesti poikkeavat tai iäkkäät miehet.

Pohojan Poika

Ihan söpö idea, että olisi anonyymi työpaikan haku.

Ehkä ensiksi olisi poistettava väestörekisteristä äidinkielimerkinnät. Muissa maissa ei tuollaista rekisteröidäkään.

Äidinkielimerkinnän avulla mm Helsinki suunnittelee ja toteuttaa työhönottoa tiettyihin virkoihin. Rekisterimerkinnän on osoitettava tiettyä äidinkieltä, jotta tehtävän saa. Sama koskee myös Helsingin kaupungin tietyjä hallintoja. On oltava oikea merkintä, jotta pääsee mukaan hallintoon.

Noiden purkamisesta voisi aloittaa. Julkinen valta voisi näyttää suuntaa ja tietä sille, että anonyymi etnisyyttä osoittamaton työhönotto voisi toteutua.

En kuitenkaan usko, että noin tapahtuu. Äidinkielellä ja oikean äidinkielellä on niin iso merkitys joillekin ryhmille, joilla on paljon vaikutusvaltaa, että ne estävät.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Olen samaa mieltä. Äidinkielellä ei pitäisi olla merkitystä vaan sillä miten hyvin hallitsee työn kannalta tarpeellisia kieliä. Ja jos jonkin kielen osaamisvaatimus on vahva, tulee asia mielestäni testata samalla tavoin kaikilta. Joskus saattaa olla niinkin, että joku ei hallitse äidinkieltään yhtä hyvin kuin joku muu kieltä muussa yhteydessä opetellut henkilö.

Mika. H

Toivoisin Hanna, että perustat oman yrityksen.

Tapani Savolahti

"Tietenkään anonyymi työnhakukaan ei ole ratkaisu kaikkeen. Jos työnantajalla on asennevamma, niin haastattelujen jälkeen on usein silti helppo valita se kaikin puolin normaali mies"
Sosiaali ja terveysministeriön tasa-arvotyöryhmässä ei ole asennevammaa: kaksitoista naista ja yksi mies (sivutoiminen sihteeri)
http://www.stm.fi/yhteystiedot/tulosyksikot?p_p_id...

Mutta asiaan. Olen toiminut yli 20 vuotta yrittäjänä ja kausiluonteisuuden vuoksi palkkaan joka kesä 6-7 uutta työntekijää 3-6 kuukaudeksi töihin. Työntekijöiksi valitsen AINA eri työtehtäviin mielestäni pätevimmät sukupuoleen, ikään tai ulkonäköön katsomatta henkilökohtaisten työhaastatteluiden jälkeen. Olen aivan varma, että näin menettelevät kaikki työnantajat. Työnantajan intresseissä on aina saada hyviä työntekijöitä ja se ei ole asennevamma. Törkeää on edes sellaista väittää, jopa rasistista.

Nyt joku mies voisi syyttää minua asennevammasta ja syrjinnästä, kun tänä vuonna emme valinneet yhtään miestä työhaastatteluiden perusteella töihin. Valituiksi tulivat kaksi uutta naistyöntekijää ja neljä jo aikaisempana kesänä hyväksi havaittua naistyöntekijää.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Ydin ei ole siinä, ketä palkataan vaan siinä kuka ja millaisin tiedostamattominkin ennakkoasentein karsii haastateltavia. Jos olet haastatellut kaikki hakijat tasapuolisesti ja silti valinnut enemmän naisia pätevyyden perusteella, on lopputulos sama kuin anonyymissa hakuprosessissa.
Jos kiintiöpolitiikkaa alettaisiin nyt ulottamaan myös laajemmin yksityiselle sektorille, olisi sinun ollut pakko palkata ei niin päteviä miehiä. Tätä nimenomaan en pidä hyvänä kehityksenä vaan haluan kuten sinäkin saada jokaiseen tehtävään sen pätevimmän hakijan.

Käyttäjän jukkaheinonen kuva
Jukka P. Heinonen

Kannatan ajatusta osittain.

Yksityisella sektorilla tyonantajalla tulee olla mahdollisuus valita juuri se tyontekija, jonka katsoo yrityksensa edun mukaiseksi.

Julkisella sektorilla sen sijaan anonyymit tyohakemukset edistaisivat patevimman valitsemista. Tama myos merkitsisi sita, etta esimerkiksi naiskiintiot ja positiivinen diskriminointi poistuisivat, mika on hyva ja oikeudenmukainen menettely seka tyonantajalle ja valitutulle.

Valintakriteereita tulisi myos tarkastella patevyyden suhteen eli tulisi tietaa mita patevyydella tarkoitetaan. Nykyaan nayttaa olevan niin, etta useampia loppututkintoja omaava mutta vailla tyokokemusta oleva tulkitaan patevammaksi kuin pitkan ja monipuolisen tyokokemuksen mutta vain yhden loppututkinnon omaava. Nykyiset valintakriteerit ovat taysin epaloogisia ja epaoikeudenmukaisia kokeneita tyonhakijoita kohtaan. On havaittavissa, etta monet nuoret suorittavat nopeasti loppututkintoja tarkoituksenaan paasta kokeneiden edelle tyomarkkinoilla.

On myos olemassa sellaisia teollisuudenaloja, joissa on perinteisesti miesvaltainen tyovoima ja joihin tana paivanakaan naiset eivat hakeudu; ne muutamat naiset jotka hakeutuvat poimivat kuitenkin kaikki julkisen sektorin tyopaikat kokeneempien ja patevampien miesten nenan edesta naiskiintioiden takia seka taktikoiden useammalla kuin yhdella loppututkinnollaan. Esimerkkina merenkulkuelinkeino, jossa merikapteenin tutkinnon voi nykyaan saada ilman sanottavaa seilauskokemusta. Merikapteenin patevyyskirjaa ei sen sijaan saa ilman viranomaisen saatamaa meripalvelua. Merenkulkualan julkisiin tehtaviin kuitenkin pidetaan vaatimuksena vain tutkintoa, ei patevyyskirjaa. Tallainen menettely on johtanut siihen, etta hankitaan pari tutkintoa kiireessa ja tyokokemusta kartuttamatta, ilman suurempaa mielenkiintoa merenkulkuammattia kohtaan, ja nailla vahilla evailla sitten haetaan julkisen sektorin tehtavia syrjayttamalla patevammat kokeneet hakijat. Nain valtion ja kuntien viroissa paatoksenteko asioista, jotka koskettavat merenkulkuelinkeinon tulevaisuutta, on siirtymassa ja osaltaan jo siirtynytkin henkiloille, joilla ei ole kutsumusta siihen ammattiin ja teollisuudenalaan joiden asioista ovat paattamassa. En pida minaan ihmeena sita, etta Suomen merenkulkuelinkeino on jo suurelta osin tuhottu. Taytyy muistaa, etta merenkulku on kansainvalinen ala ja todellisilla osaajilla on pitka kansainvalinen ja monipuolinen kokemus takanaan toisin kuin "mamman pyykkivesien" kiipijoilla ja kyynarpaataktikoilla.

Käyttäjän hannakalanne kuva
Hanna Kalanne

Osuit Jukka asian ytimeen. Kiitos hyvistä esimerkeistä.

Tuntuu, että useilla kommentoijilla on menneet puurot ja vellit sekaisin. Ei olla ymmärretty, että rekrytointeja koskien haluan vähentää tiukkaa kiintiöpolitiikkaa. Moni on ollut myös sitä mieltä, etten ymmärrä yrittäjän arkea ja riskejä uuden työvoiman palkkauksessa.

Työskentelen itsekin pienessä yrityksessä jossa jokaisen rekrytoinnin on osuttava oikeaan henkilöön. Ymmärrän siis hyvin sen, että valinnassa tulee olla tarkka ja että monet henkilöönkin liittyvät ominaisuudet saattavat painaa valinnassa. Lisäksi meillä on paljon vaatimuksia mm. kielitaidon suhteen.

Anonyymi haku ei kuitenkaan ota kantaa tähän vaan on vain keino tasapainottaa työmarkkinoiden eriarvoisia mahdollisuuksia.

Kirjoituksessa mainitsin heikommassa asemassa olevat naiset ja maahanmuuttajat. Yhtä lailla joissain tilanteissa rasitteena voi olla hakijan ikä, ulkonäkö tai muu työssä suoriutumisen kannalta epärelevantti asia. Syrjintä näillä perustella on tietenkin laitonta, mutta tietoisesti tai tiedostamatta sitä kuitenkin tapahtuu.

On siis selkeästi tarvetta kehittää mekanismeja joilla tuetaan tasa-arvoista työllistymistä. Kiintiöt tai muut suosimismenetelmät ovat yksi tapa, mutta kuten totesin mielestäni työmarkkinoilla parempi ja kaikille taustamuuttujista riippumatta oikeudenmukaisempi keino on anonyymi haku. Se ei ole keneltäkään pois, mutta takaa paremmat mahdollisuudet jokaiselle hakijalle.

Toimituksen poiminnat